Jan 07 2018

Johans nyhetsbrev januari 2018

Familjen

Man brukar med all rättighet säga att bakom varje man finns en kvinna. Så är det i mitt fall. Under trettio år (1976-2006) var Britt & Johan ett arbetspar, som grundade församlingar i Spanien. Först när vi kom till Sverige blev vi särade åt, och Britt började arbeta på ett företag i Lammhult och jag blev pastor i Rydaholm. När jag sedan skulle ut till Spanien 2010, var underhållssituationen annorlunda, och jag fick resa ut ensam, och Britt blev den som försörjde familjen.

I augusti år 2013 så hade Desirée avslutat sina universitetstudier på Linneuniversitet i Växjö, och hon gifte sig med Sebastien och de flyttade till Frankrike. En vecka efter bröllopet, avled Britts syster Anita, efter en längre tids sjukdom. Britt hade betytt en hel del för henne under den tiden, och de hade arbetat tillsammans på företaget. En vecka senare dog min ”mamma 2”, d.v.s. min moster Ella i Vetlanda. Det var en månad som förändrade mycket i familjen. Jag fick resa ner till Frankrike med möbler, och Erling Wennerlund från Rydaholm ställde upp och följde med, för att sätta ihop möblerna till Desirées och Sebastiens hem. När jag kom hem, fick vi fyra ”syskon Carlsén” och en kusin, ta hand om Ellas saker.

(På fotot vår familj med min svärmor Ulla, som nu blivit änka)

Under de här åren (2010-2018) har jag varit ute i Spanien i runt tal tio månader per år, och hälsat på hemma i Lammhult mellan varven. I och med att Ryanair har kört 7 månader per år mellan Växjö och Alicante, har det varit bekvämt och billigt att resa. När jag tänker på fiskarna Petrus och Andreas, och Jakob och Johannes, som fick lämna sina familjer bakom sig i Galiléen, och vandra omkring med Jesus, så är det ingen ny företeelse att få lämna familjen för missionens sak.

Vår lilla dotter Beatrice reste till Betelseminariets Folkhögskola och gjorde Bibel & musiklinjen ett år, då hon avslutade gymnasiet. När hon sedan gått på Linneuniversitet och studerar till sjuksköterska, hoppade hon av ett år och reste med Hyllieparks folkhögskola till Kina (2016-2017). Nu till sommaren 2018 kommer hon att ta sin sjuksköterskeexamen. Hon och Britt står vid mormor Ullas sida i Lammhult.

Nu har jag officiellt blivit ”pensionär”, men det har jag inte märkt mer än i mina inkomster, som blivit mycket mindre. Jag arbetar på som vanligt, och det tar 5-6 år innan Britt kommer fram till pensionering. Under den tiden har jag tänkt fortsätta i församlingsgrundande arbete i Spanien, ”om jag får leva och ha hälsan, och Kristus inte kommer innan dess”. Just nu bor jag i Villajoyosa, och är pastor där i den församling som vi var med att bygga upp under åren 1996-2006. Det är det samhälle som mina döttrar känner som ”sitt samhälle”, och där de växte upp! Därför kommer de gärna och hälsar på där, när de kan!

Hälsningar från Villajoyosa i Alicanteprovinsen i Spanien!